Ako na výber štúdia vysokej školy: Veľtrh Gaudeamus v Brne

Ako na výber štúdia vysokej školy: Veľtrh Gaudeamus v Brne

Pre všetkých z nás platí povinná školská dochádzka a väčšina z nás po nej študuje strednú školu s maturitou, či bez nej, alebo odborné učilište. V prípade ukončenia strednej školy s maturitným vysvedčením sa pred nami otvára otázka – pokračovať, či nepokračovať v štúdiu? A ak áno, akú vysokú školu a aké zameranie si vybrať? Veľtrh Gaudeamus je jedným z pomocníkov pri výbere vhodnej školy pre záujemcov o vyššie vzdelanie!

Gaudeamus: stručná história

Gaudeamus sú medzinárodné veľtrhy, ktoré sa každoročne konajú v Bratislave, Nitre, Prahe a okrem iného aj v Brne. Brno sa navyše pýši tým, že práve tu sa v roku 1994 v Dome techniky konal prvý ročník tohto, dnes už medzinárodne známeho, veľtrhu. Tretí ročník bol následne z Domu techniky presťahovaný na Brnianske výstavisko, kde sa v Brne koná dodnes. V roku 2019 bol navyše presunutý do najväčšieho a najmodernejšieho pavilónu BVV, konkrétne do pavilónu P.

Tento rok sa veľtrh bude konať v termíne od 19. – 21.11. 2024, vždy od 8:30 do 16:00 hodín.

Každoročne navyše záujem o veľtrh rastie. V roku 2023 ho navštívilo v Brne 28 343 návštevníkov a bolo možné tu stretnúť až 347 vystavovateľov.

Aké sú ciele tohto veľtrhu?

Rovnako ako výber strednej školy, aj výber vysokej školy je pre väčšinu študentov náročný.
Hlavným zameraním výstavy Gaudeamus je pomaturitné štúdiumceloživotné vzdelávanie, pričom jeho cieľom je poskytnúť svojim návštevníkom čo najviac relevantných informácií o vysokoškolskom vzdelaní a takisto vzdelaní celoživotnom.

Vďaka katalógu všetkých vystavovateľov, ktorý je tu k dispozícii všetkým návštevníkom, a elektronickému katalógu s interaktívnym registerom študijných programov sa tak potenciálnym záujemcom o vyššie vzdelanie ponúka skvelá možnosť, ako sa lepšie orientovať v ponuke, ktorá je im v SR aj v zahraničí k dispozícii.

Interaktívne aktivity ako lákadlo

Vysoké školy sa samozrejme na veľtrhu snažia prezentovať tak, aby zaujali čo najväčší počet študentov. Často tak volia pomerne netradičné formy ponúkaných aktivít na vyskúšanie. V minulých ročníkoch neboli výnimkou roboti čapujúci limonádu, vzducholode, živé zvieratá či dočasné tetovania. Spektrum aktivít je jednoducho široké a má jediný cieľ – vyniknúť z davu a ohromiť tak, aby stredoškoláci chceli študovať práve na tejto univerzite.

Poradca pre nerozhodných študentov

Katalóg vystavovateľov je veľmi rozsiahly a ponuka tak široká, že sa môže stať, že niektorí študenti váhajú a nevedia, kde by mali začať. V takom prípade je na veľtrhu k dispozícii aj poradenský servis, ktorý pomôže s hľadaním školy, fakulty či odborového zamerania.
Priamo v areáli je tiež možnosť absolvovať test predpokladov pre štúdium v Testovacom centre, či navštíviť Centrum kariérového poradenstva.

Prednášky pre študentov

Jedným z druhov prednášok, ktoré sa na veľtrhu každoročne konajú, sú samozrejme prednášky pre študentov. Sú jedným z výborných spôsobov, ako si môže záujemca lepšie predstaviť svoje budúce štúdium. Prednášky zvyčajne poskytujú informácie nielen o štúdiu, ale napríklad aj o menzách, prijímacích skúškach, jednotlivých fakultách, ako aj informácie o internátoch a mimoškolských aktivitách.

Prednášky pre pedagógov

Druhou variantou prednášok sú tie, ktoré sú primárne zamerané na pedagógov. Konajú sa špeciálne v Pedagogickom centre a gró prednášok tvoria služby najmä pre výchovných poradcov a pedagógov stredných škôl, pričom konkrétny program prebieha s odborníkmi z univerzít a ostatných inštitúcií ako zo Slovenska, tak zo zahraničia.

Za koľko a ako zakúpiť vstupenky na veľtrh

Ceny za lístky sa líšia podľa toho, či ste študent, pedagóg alebo bežný návštevník.
Základné vstupné činí 170 Kč na osobu. Pre študentov (teda zľavnené vstupné), je cena jedného lístka stanovená na 130 korún.

Vstupenky je samozrejme možné zakúpiť ako na mieste, tak aj v online predpredaji. V prípade záujmu o zakúpenie zľavneného (študentského) lístka online formou, je potrebné sa registrovať na www.gaudeamus.sk. Rovnaké pravidlo potom platí aj pre pedagógov, ktorí majú v tomto prípade vstup zdarma!

V prípade záujmu o zakúpenie lístka priamo na mieste je potrebné navštíviť hlavnú bránu, kde je k dispozícii pokladňa.

studium
Zdroje: Gaudeamus