Ospravedlnenky do školy: Čo napísať do ospravedlnenky a príklady textov

Ospravedlnenky do školy: Čo napísať do ospravedlnenky a príklady textov

Pomaly, ale iste, nám nastáva sezóna nádch, chrípok, kašlíkov a širokej škály ďalších nepríjemných chorôb, ktoré nás chcene či nechcene bohužiaľ sprevádzajú životom, a to najmä počas jesene a zimy. A nepasujeme sa s nimi len my, ale bohužiaľ aj naše ratolesti, ktoré sú v mnohých prípadoch na tieto okolnosti viac náchylné. Mnohokrát sa stane, že dieťa musíme nechať doma “vypotiť” aj niekoľko dní. V tej chvíli je jasné, že na pár dní vymešká školskú dochádzku, ktorú je však potrebné ospravedlniť. Čo však do takej ospravedlnenky napísať? To sa dozvieme v dnešnom článku.

Prečo je potrebné dieťa riadne ospravedlniť?

Ospravedlňovanie neplnoletého žiaka z neprítomnosti v škole je zákonom stanovená povinnosť, konkrétne podľa zákona č. 245/2008 Z. z., školský zákon. Túto povinnosť nesú zákonní zástupcovia žiaka, najčastejšie rodičia. V prípade plnoletých žiakov môže ospravedlnenie predložiť samotný žiak. Ak ospravedlnenka nie je doručená do školy do 5 pracovných dní, žiakovi môžu byť podľa školského poriadku pridelené neospravedlnené hodiny.

Legislatíva však môže byť v tomto ohľade nejednoznačná a v niektorých prípadoch vzniká otázka, či samotná ospravedlnenka postačuje ako dôkaz, že dieťa skutočne nebolo schopné zúčastniť sa vyučovania z dôvodu zdravotných alebo iných vážnych okolností.

Kto môže ospravedlnenku vystaviť?

Ako už bolo povedané, toto kritérium závisí od veku žiaka. Plnoletý žiak má možnosť si ospravedlnenku napísať a predložiť príslušnému školskému pracovníkovi (zvyčajne triednemu učiteľovi) sám, v opačnom prípade táto povinnosť prechádza na jeho rodičov alebo zákonného zástupcu.
V niektorých prípadoch, najmä ak má žiak podozrivo veľké množstvo zameškaných hodín, škola môže požadovať potvrdenie choroby od lekára. Z hľadiska zákona nám však vzniká otázka, či škola tento požiadavok naozaj môže mať.

Môže teda škola požadovať ospravedlnenku od lekára?

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky možno práve preto vydalo metodické odporúčanie s platnosťou od 5. februára 2024. Toto odporúčanie si kladie za cieľ preventívne predchádzať záškoláctvu a jeho skrytým formám. Táto metodika však nie je právne záväzná pre školy ani pre poskytovateľov zdravotných služieb žiaka.
Ospravedlnenku od lekára môže škola vyžadovať iba v prípade, ak to upravuje školský poriadok. Metodika MŠVVaŠ SR navyše odporúča, aby škola vyžadovala ospravedlnenku od lekára len vo výnimočných, individuálne určených situáciách.

Podľa webu “Čo neviete o škole” je však tvrdenie, že ospravedlnenku od lekára možno požadovať, ak to stanoví školský poriadok, v absolútnom rozpore s vyjadrením Slovenskej lekárskej komory, ktorá tvrdí, že vnútorný poriadok školy nemôže jednostranne uložiť tretím subjektom povinnosť spolupráce pri dokladaní ospravedlneniek. Vystavenie ospravedlnenky je teda čisto na rozhodnutí lekára a má právo ju odmietnuť.

Je teda vidieť, že otázka ospravedlneniek od lekára je pomerne problematická a každá inštitúcia na ňu má iný pohľad.

Ako by mala ospravedlnenka správne vyzerať?

Ospravedlnenky samozrejme nie sú len formálnou povinnosťou, ale ide aj o komunikáciu medzi rodičom a učiteľom jeho dieťaťa. Rodič by si teda mal na znení ospravedlnenky do určitej miery záležať, aby tak ukázal, že rešpektuje prácu učiteľa a jeho snahu v oblasti vzdelávania svojho potomka.
Správna ospravedlnenka by mala samozrejme začať oslovením (Vážená pani učiteľka/pán učiteľ), alebo aspoň pozdravom ako “Dobrý deň”.

Ospravedlnenka má taktiež obsahovať dôvod žiakovej neprítomnosti na vyučovaní. Môže sa jednať napríklad o chorobu, ktorých je mnoho, alebo o rodinné dôvody – napríklad svadbu, pohreb či inú rodinnú udalosť, na ktorej nemohlo dieťa chýbať. Dôvodov na neprítomnosť žiaka je veľa, ospravedlnenka by ho však mala aspoň okrajovo spomenúť.

Nie je na škodu, keď rodič uvedie aj dátum napísania ospravedlnenky. Najdôležitejšie na celej ospravedlnenke je však podpis zákonného zástupcu, ktorý ju vystavil. Ten potvrdzuje jej platnosť a učiteľovi tak dáva právo ospravedlniť žiaka z neprítomnosti.

Príklady ospravedlneniek

,,Vážený pán učiteľ, prosím o ospravedlnenie môjho syna Jána Nováka z vyučovania z dôvodu chrípky, a to konkrétne v termínoch 10.10. – 18.10. Zameškané učivo na moju zodpovednosť doplní.” – Dana Nováková
,,Dobrý deň, ospravedlňte prosím neprítomnosť mojej dcéry Elišky Přibylovej k dátumu 25.9. 2024 z rodinných dôvodov. Na moju zodpovednosť zameškané učivo doplní. Ďakujem.” – Radek Přibyl

,,Vážený pán učiteľ, touto cestou by som rada poprosila o ospravedlnenie svojej dcéry Aleny Drobnej k dátumu 3.12. z dôvodu účasti na rodinnom pohrebe. Vopred ďakujem.” – Marta Drobná

,,Vážená pani učiteľka, prosím o ospravedlnenie môjho syna Jirku Dvořáka z dôvodu choroby, a to k dátumu 2.11. 2024. K ospravedlnenke prikladám aj potvrdenie o návšteve lekára. Ďakujem.” Jan Dvořák

ospravedlnenky do školy
Zdroje: Čo neviete o škole, Pre dieťa čokoľvek, Riadenie školy